Nincs hozzászólás

Bővül az újépítésű lakások kínálata!

Érdemes továbbra is odafigyelni a kedvezményes áfa határidejének lejáratára, ha újépítésű lakást veszünk!

Lendületesen kezdte az évet az építőipar

 

Továbbra is jelentős bővülés látható az építőiparban, februárban 26 százalékos volt a növekedés, amiben a lakásépítéseket magában foglaló épületépítések is nagy szerepet vállaltak.

Továbbra is dinamikusan bővül az építőipar. A legfrissebb adatok szerint februárban az ágazat 26 százalékos éves szintű növekedést ért el, ez lassulást jelent a januári több mint 43 százalékos bővüléshez képest, de még mindig látványos emelkedést jelent.

Az építőiparon belül a lakásépítéseket magában foglaló alágazat, az épületépítések februárban 19,8 százalékkal növekedtek. A másik nagy alágazatban, az egyéb építményeknél 40,1 százalékos volt az emelkedés februárban. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: az év első két hónapjában elért 33,5 százalékos növekedés alapján az idén legalább 15-20 százalékos növekedésre lehet számítani az épület- és lakásépítések dinamikájától függően. A szakember utalt arra is, hogy tavalyi eredményekhez nagyban hozzájárultak uniós és állami fejlesztések, idén viszont erősödhetnek a magánszektorban megvalósuló építőipari, ezen belül is a lakásépítési beruházások. A szerződésállomány alakulása is alátámasztja a jelentős idei növekedésre vonatkozó kilátásokat, február végén ugyanis épületépítéseknél 4,3 százalékkal volt magasabb az állomány, az egyéb építményeknél pedig 145,4 százalékot tett ki a bővülés.

 

Balogh László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre égetőbbé válik a lakásépítéseket érzékenyen érintő áfakérdés. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis csak a 2019 végig elkészült lakásokra vonatkozik a kedvezményes, 5 százalékos áfa. Márpedig több lakásfejlesztő a kapacitáshiány miatt kénytelen volt már most átütemezni a kivitelezést és több átadás 2020 utánra csúszhat, ami – ha érvényben maradnak a mostani szabályok – a vevők számára több mint 20 százalékos áremelkedést jelenthet. A lakásépítési kedvet is befolyásolja az áfa körüli bizonytalanság, erre utal, hogy februárban az épületépítésekre vonatkozó új szerződések 46 százalékkal esett vissza éves szinten.

 

Forrás : Ingatlan.com

Nincs hozzászólás

Egy cikk a lakásbérbeadás adózásáról!

Egy cikk a lakásbérbeadás adózásáról!

Ez a cikk nagyon jól összefoglalja a lakáskiadás adózásával kapcsolatos információkat.

A 2 féle adózás közül bemutatja, hogy miért éri meg a drágább albérletek esetén a tételes adózási formát választani. Az amortizáció elszámolásának lehetősége biztosítja, hogyha a bevételünk meghaladja az évi 1 millió forintot, akkor is lehetséges legyen, hogy csak 15% SZJA-t kelljen fizetnünk. Ez jelenleg elég sok lakást és tulajdonost érint.

A tételes adózáshoz igaz meg kell őriznünk a bizonylatokat, és számlákat, és vezetnünk kell a bevételeinkről is a nyilvántartást, de ebben egy ingatlankezelő cég könnyen tud segíteni.

http://officina.hu/gazdasag/153-ingatlan-berbeadas-adozasa-2017-lakaskiadas-adozas-2017

Nincs hozzászólás

Indul az albérlet keresési láz!!!!

Indul az albérlet keresési láz!!!!

 

Mire figyeljünk oda ha felvettek az egyetemre!?

Albérletet keresni érdemes elkezdeni már a felvételi pontszámok kihirdetése előtt, hogy elkerüljük a tömegeket, mert július közepétől már bővül a kínálat,  a tulajdonosok is előre gondolkoznak és ha tudják, hogy meg fog üresedni a lakás augusztusban, akkor azt már előtte meghirdetik.  Ezeknél a lakásoknál  már az is előny, hogy általában már augusztus közepétől, végétől  költözhető még az iskolakezdés előtt el lehet végezni és nem lesz akkora a kapkodás.

Az albérlet kiválasztásánál fontos szempont az ár, főleg a mostani albérletárak mellet, de ne csak ezen szempont alapján válasszunk lakást, mert a később felmerülő extra költségek fejtörést okozhatnak később.

Az ördög a részletekben rejlik …..

Amelyik albérlet olcsó, ott mindig valamilyen kompromisszumot kell kötnünk. Amennyiben ez csak annyi, hogy földszinti a lakás vagy nem olyan jó elhelyezkedésű, akkor nincs gond. Azonban ha az ár azért alacsony, mert a költségek nagyon magasak, akkor már nem kötöttünk jó üzletet.

Fontos tehát tájékozódni, hogy milyen egyéb költségek terhelik a lakás bérlőjét:

-közösköltség

-áram, gáz, víz, távfűtés,stb.

Amennyiben nem szeretnénk meglepődni a szerződés lejártakor, akkor mindig olyan szerződést kössünk, ahol a közüzemi díjak elszámolása a tényleges fogyasztáson alapul minden hónapban, és ne fizessünk átalány díjakat, mert később meglepetés érhet minket.

Sok esetben egy modernebb lakás magasabb bérleti díját kompenzálja a nagyon alacsony fenntartási költség.

A lakásnézésnél érdemes előre felkészülnünk arra az eshetőségre, hogy megtetszik a lakás.

Legyen nálunk elég pénz, hogy le tudjuk foglalózni a lakást ( rendszerint ez  1 havi bérleti díjnak megfelelő összeg)

Ha  meg is tetszik a lakás és szeretnénk lefoglalózni, ne kapkodjunk!

Mindig győződjünk meg, hogy a lakás tényleg a „tulajdonos „ tulajdona.  Kérjünk közüzemi számlákat vagy tulajdoni lapot. A foglalóval kapcsolatban mindig ki kell kötni, hogy beleszámít a bérleti díjba, és határozzuk meg azt is, hogy meddig kell szerződést kötnünk, így tudni fogjuk, hogy a foglaló meddig tartja fent a lakást nekünk. Érthető, hogy a tulajdonos foglaló nélkül nem fogja megtartani nekünk a lakást, de próbáljuk csökkentetni  a kockázatunkat, hogy ne mi legyünk azok, akiket átvernek.

A foglalóról mindig kérjünk átvételi elismervényt!

A szerződésnél figyeljünk arra, hogy milyen időtartamra szól. A határozatlan idejű szerződések csábítóak de sok kockázatot is rejtenek.  Tudjuk, hogy jó lenne a nyári időszakra megúszni a bérleti díj fizetést, de sokszor ez a döntés többe kerül, mintha folyamatosan bérelnénk. A bérbeadóknak nem éri meg egy évnél rövidebb időtávra kiadni a lakást a költségeik miatt. ( festés,  új bérlő keresése, idő amíg nincs kiadva a lakás) A bérlőnek is vannak költségei a váltással. (Magasabb bérleti díj, magasabb kaució, költözés költsége, keresés költsége) Arról nem is beszélve, hogy találunk-e majd megfelelő lakást időben. Ezért érdemes lehet maradni, ha találunk olyan albérletet, ami megfelel az igényeinknek.

Ha kezdünk elveszni a lakáskeresés dzsungelében, kérjük szakértő segítségét!

Nincs hozzászólás

Így segíthet egy ingatlan menedzsment cég az öngondoskodásban 2.0

Így segíthet egy ingatlan menedzsment cég az öngondoskodásban 2.0

Sorozatunk újabb részeként egy 2016.09-én megjelent cikk újraolvasását javasoljuk. Az ingatlan.com csapata összeszedte nekünk, hogy milyen mértékben változtak az ingatlanárak az elmúlt majdnem 20 évben. Azt is megmutatták hogyan alakultak a bérbeadásból származó bevételek ezen időszak alatt, és mire is elég az a pénz amit a kiadott lakásunk hozhat most, és a jövőben.

Nyugdíjra lakást? – alternatív megoldás lehet

Magyarországon 480 ezer háztartásnak van lakáscélú megtakarítása, ami egyrészt az ingatlanpiaci keresletet is fűtheti a jövőben, másrészt hosszú távon nyugdíjcélú megtakarítást is jelenthet számukra. A lakásbefektetés ugyanis kedvező alternatíva: az ezredfordulót követően a lakások átlagos négyzetméterára több mint 300 százalékkal nőtt, ami még az inflációt figyelembe véve is jelentős értéknövekedést eredményezett. A bérleti díjak nettó keresetekhez mért aránya alapján pedig a lakásbefektetés a havi átlagbér több mint felét biztosíthatja többletjövedelemként.

A nyugdíjra való előtakarékosságnak sok formája van, ezek közé tartozhat a lakásbefektetés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amelyben a KSH hivatalos és a saját – több mint 150 ezer lakáshirdetés – adatai alapján azt vizsgálta, hogy miként alakultak hosszabb távon a lakásárak, a bérleti díjak, és a nettó keresetek.

Jelentős áremelkedés hosszú távon

A kétezres évek elején induló lakáspiaci fellendülés előtt, 1999-ben a hivatalos KSH-adatok szerint 60 ezer forint körül volt a lakások átlagos négyzetméterára, ami az idei első negyedévre megtriplázódott, 317 százalékkal nőtt. Ez önmagában is komoly áremelkedés, de a valódi értéknövekedéshez az inflációt is figyelembe kell venni: 1999-hez képest az infláció mértéke 212 százalékos volt. Az ezredforduló óta az ingatlanárak megtriplázódtak, a fogyasztói árak viszont csak megduplázódtak, azaz a lakások árai reálértéken jelentősen növekedtek. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: a 2009-ben elmélyülő válság kedvezőtlen hatással volt a lakásárakra, de évtizedes távlatokban felértékelődés figyelhető meg az ingatlanpiacon.

A szakember szerint egy jó ingatlanbefektetés jelentős megtakarítást igényel, ám több szempontból is megoldást jelenthet a nyugdíjas évekre. Egyrészt a lakásra takarékoskodó háztartás egy olyan eszközhöz jut, amelyből bármikor kiszállhat: igaz nem egyik napról a másikra, de eladható. “Ez abban az esetben fontos, ha esetleg már a nyugdíj előtt szükség lenne a befektetés értékére pénz formájában – mondta Balogh László.

 

Bérleti díj, mint többletjövedelem

A lakások hosszú távon felértékelődhetnek, ráadásul a befektetésre vásárolt lakóingatlanok bérbe adása állandó jövedelmet is biztosít. Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten és megyei jogú városokban a magánszemélyek által hirdetett 60 négyzetméteres kiadó lakások átlagos bérleti díja 2008-ban a nettó fizetések 55-60 százalékát emésztették fel. A következő években csökkent ez az arány, és 2013-ban jött el a bérlők aranykora: akkor átlagosan a nettó keresetnek csupán a 43-45 százalékát tette ki a bérleti díj. Ezt követően indult meg az albérletárak emelkedése, és idén már a nettó átlagfizetésnek több mint felét viszi el a lakbér Budapesten és a nagyobb vidéki városokban a vizsgált méretkategóriában.

Balogh László szerint az utóbbi években látott bérletidíj növekedés és a nettó keresetek emelkedése alapján egy lakásbefektetés az átlagos nettó átlagkereset több mint felét is biztosíthatja többletjövedelemként a nyugdíjba vonulás után. “Fontos azonban megjegyezni, hogy ez egy olyan becslés, ami az 1999 óta bekövetkezett eseményeket veszi figyelembe. Egy-egy esetleges gazdasági sokk vagy elhúzódó válság könnyen felülírhatja a prognózist. Azonban azoknak a háztartásoknak, akiknek a pénzügyi mozgástere megengedi, egy jó helyen vásárolt lakás felértékelődése és a bérleti díjból adódó többletjövedelem, nyugdíjcélú megtakarításként is szolgálhat” – tette hozzá a szakember.

 

Félmillió háztartás már felkészült

Az ingatlan.com szakértője kiemelte, hogy a jövőben a piac is adott a lakásbefektetések számára. A KSH legfrissebb felmérése szerint ugyanis 480 ezer háztartás – az összes háztartás 12 százaléka – rendelkezik lakáscélú megtakarítással. Ezek a háztartások a következő években további keresletet támaszthatnak a lakáspiacon. Az ingatlan.com szakértője szerint a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet, a használt lakások piacán látható fellendülés, az új építésű lakások iránt kialakult erős kereslet és várható kínálatbővülés, az elhalasztott lakásvásárlások mellett az állami lakástámogatási programok és a nettó reálkeresetek emelkedése is biztos alapot adnak az ingatlanpiac fejlődésének.

Megjegyzés: Az elemzésben idézett adatok a 2000. szeptemberében megjelent Statisztikai Szemlében szereplő kimutatásokon, a KSH idősoros statisztikáin, valamint az ingatlan.com saját adatain alapulnak.

 

Nincs hozzászólás

Mire figyeljen, ha a NOK segítségével készül ingatlant venni

Mire figyeljen, ha a NOK segítségével készül ingatlant venni

 

Érdemes figyelni rá: az egyik legújabb lehetőséget Nemzeti Otthonteremtési Közösség kínálja azoknak, akik saját ingatlant szeretnének birtokolni. Mennyiben lehetséges ez a NOK segítségével kockázatmentesen és záros időn belül?

 

Mivel a CNOK elsőként szervezhet közösséget a lakásvásárlásra, és vezetőjének nyilatkozata alapján 2017. május 15-én beindult az első közösség létrehozása is, mérlegre tettem közösségi vásárlás menetére vonatkozó információkat, amiket itt belinkeltem  tájékoztatásul.

 

Ingatlan vásárlása a NOK-kal: prók és kontrák

 

Célom, hogy kiderítsem ennek az ingatlan vásárlására felajánlott konstrukciónak az abszolút előnyét más vásárlási formákkal szemben, amelyekkel versenyez.

 

Először is érdemes leszögezni: lesznek majd olyanok, akik nagyon jól (nagyon jól!) járnak majd vele. A Nemzeti Otthonteremtési Közösség két fő előnye, amit egyéb megoldásoknak nehéz leköröznie:

 

·         az állam jelentősen támogatja az általunk félretett összeget, és a futamidőtől függően nagyobb összeget kapunk a végén, mint akkor, ha mi tennénk félre a pénzt;

·         nagyobb önrész nélkül juthatunk finanszírozáshoz.

 

A fő kérdés számomra az, hogy Ön, kedves Olvasóm, köztük lesz-e vajon – vagy esetleg bosszankodva kell figyelnie a Másokat ért szerencsét? Mint az életben általában mindenben, itt is vannak ugyanis egyes kockázatok és negatívumok, amiket a kétségtelen előnyök mellett szintén érdemes figyelembe venni, mielőtt döntenénk.

 

Milyen árnyoldalakra érdemes figyelni a NOK-nál?

 

Hadd játsszam kicsit az „ördög ügyvédje” hálátlan szerepét, és hozzak itt fel néhány lehetséges ellenvetést is. Annak eldöntését, hogy ezek próbáját vajon kiállja-e a NOK által a lakásproblémára kínált válasz, teljes egészében az Olvasómra bízom, hiszen a helyes döntés mindenkor az egyedi körülményektől függ.

 

Vegyük hát (szándékosan) pesszimistán a legrosszabb esetet!

 

Mivel a futamidő, amivel ez a konstrukció indítható, legalább 120 hónapos, lehet hogy Ön csak a lejáratkor, 10 év múlva fog tudni ingatlant venni. Garantált az, hogy „egyszer majd” vásárolni fog, de ha peches, akkor egy évtizeden át fizetnie kell a részleteket havonta.

 

Ennyi idő alatt sok minden változhat. Ha Ön havonta fizet, de nem sorsolják ki, akkor az igazság az, hogy ki van téve az ingatlanárak változásának. Lehetséges, hogy azért a pénzért, amiért a szerencsések most nagyobb (szebb, jobb stb.) lakást vásárolnak, Ön esetleg kisebb, alacsonyabb értékű lakáshoz fog tudni hozzájutni azonos befizetés mellett.

 

Hiszen az NOK csupán egy lehetséges finanszírozási forma a vásárlásra, és egyelőre nem épít saját lakásokat. Más szóval Ön a közösség tagjaként az ingatlant ugyanúgy a maga saját logikája, törvényei szerint működő piacról veszi meg, és lehet, hogy ez kedvezőtlenül alakul az Ön számára.

 

Ki tudja, hogy ez az öntörvényű piac hogyan változott, mire Önt sorsolják ki? Évek óta gyűjtögetett, félretett pénzéből fog-e tudni lakást vásárolni? Ezt a kérdést is érdemes megfontolni, ha abban a hipotetikus esetben, ha a legsötétebb forgatókönyvet vesszük alapul.

 

Amit az elmúlt 2 év történései előrevetítenek

 

2015-ben egy új építésű, 30 négyzetméteres lakás ára 11–12 millió Ft körül volt, vagyis

400 000 Ft volt 1 négyzetméter ára. Ma ugyanezért a lakásért már 16–19 millió Ft közötti összeget kellene fizetnie a megnövekedett építési költségek miatt.

 

Ezek a kilengések, amelyek az ingatlanok vásárlói számára inkább kedvezőtlen irányba alakulnak, természetesen a lakás-takarékpéntári konstrukció esetén is ugyanúgy fennállnak. De ez utóbbi esetben Ön dönti el szabadon, hogy mikor vásárolja meg az ingatlant, vagy mire használja fel a megtakarított összeget – ami hatalmas különbséget jelent, és egy vesztésre álló helyzet esetén is megmenti a menthetőt a gyakorlatban.

 

Valamit valamiért: ez így természetes. A NOK esetében a vitathatatlan előnyökért cserében vállalni kell, hogy a sorsolás dönt Ön helyett: az ingatlant egy éven belül mindenképpen meg kell vennie.

 

Előfordulhat, hogy várnia kell a beköltözéssel

 

Végül még egy szempont, ami zavaró lehet – vagy sem, az Ön igényeitől, elvárásaitól függően.

 

A NOK esetében a befizetett összeg kizárólag új ingatlan vásárlására fordítható. Ha a jelenlegi piaci tendenciák folytatódnak (ami persze sosem egészen biztos), vagyis nem áll készen a megfelelő számú új lakás, mert az új lakások többségét már az asztalról eladják, akkor a sorsolás után Önnek akár arra is várnia kellhet több-kevesebb időt, hogy beköltözzön, miközben a részleteket továbbra is fizetnie kell.

 

Összefoglalva az elmondottakat, ha Ön rendelkezik némi induló tőkével, akkor nem feltétlenül javaslom a NOK-féle vásárlási formát. Ha úgy gondolja, hogy ez a konstrukció nem Önnek való, akkor várhat még egy keveset addig, amíg az önrészéhez szükséges összeg felgyűl, és más finanszírozási formákkal is megoldhatja majd akkor a vásárlást.

 

Ha tanácsadásra van szüksége, bizalommal fordulhat hozzám a lakás finanszírozása, kiválasztása és az ingatlan vásárlása terén!

Nincs hozzászólás

Így segíthet egy ingatlan menedzsment cég az öngondoskodásban

Így segíthet egy ingatlan menedzsment cég az öngondoskodásban

 

Hol vannak már azok az idők, amikor a hosszú távú anyagi biztonságot egy kényelmes állás vagy az állam jelentette! Nem hiába vált az utóbbi időszakban egyre többeket foglalkoztató kérdéssé az öngondoskodás. Sokféle megoldás ígérkezik erre a problémára, és – habár elsőre nem ez ugrik be, ha az öngondoskodásról hallunk – a professzionális ingatlan menedzsmentcégeket több mint hízelgő fényben tünteti fel az összehasonlítás.

 

Mi köze az ingatlan menedzsment cégnek az öngondoskodáshoz

 

Az állam által biztosított, nyugodt öregkort garantáló jóléti hálót jobb, ha máris elfelejtjük. Egy fokkal jobb, ha a biztosítók ajánlatai között válogatunk, amelyek majd idős korunkban egy összegben vagy havi részletekre osztva visszafizetik az általunk befektetett pénzt.

 

Nem rossz ez persze, na de minek a kerülőút?

 

Ha saját vállalkozása van, és ha az kellően sikeres, akkor a cége biztosítéka lehet a nyugodt öregkornak, feltéve, hogy időben és haszonnal ki tud belőle szállni – az alkalmazottként dolgozó többség számára azonban ez a lehetőség sem adott.

 

Amióta világ a világ, a legstabilabb, klasszikus befektetési formát – mint a neve is jelzi – az ingatlan jelentette. Egyetlen lehetséges gond van csak vele, amit viszont a megfelelő menedzsment cég képes megoldani.

 

Passzív jövedelem, de minden macera nélkül

 

ez az ingatlankezelő cégek által felkínált megoldás lényege.

 

Az ingatlanbefektetés és a bérbeadás egyedüli hátulütőjét ugyanis a vele kapcsolatos teendők, a folyamatos munka jelenti. Bizonyára Ön sem úgy képzeli el a passzív jövedelemforrást, hogy a bérlőkkel foglalkozva telnek derűs napjai!
Csábító megoldást kínálnának ezen a téren az ingatlanalapok is, amelyek munka nélkül termelnek Önnek pénzt, csakhogy ez esetben nincs ráhatásunk az alap alakulására, és emiatt nem tudjuk a saját igényeinkhez igazítani ezeket.

 

Nos, itt jönnek be a képbe azok a mai piacon működő menedzsment cégek, amelyek az Ön által befektetési céllal megvásárolt ingatlan kezelését, üzemeltetését vállalják. Ezek az ingatlankezelő cégek akár 1 lakásos portfólióval is foglalkoznak, és segítenek abban, hogy a bérbeadás valóban passzív jövedelemforrássá váljon az Ön számára – és ne felesleges mérgelődések, stresszek és utánajárások forrásává.

 

Előnyük ezeknek az ingatlankezelőknek, hogy átveszik Öntől a bérlőkkel és a közüzemi szolgáltatókkal való foglalkozást terhét és az egyéb, kényes feladatokat. Ha igénybe veszi őket, egyedül arra lesz gondja a továbbiakban, hogy havi vagy negyedévi rendszerességgel nyugtázza bankszámláján a befizetett pénzt, és még az új bérlők felkutatásával sem kell vesződnie, ha a lakás megürül.

 

Egyedül az ingatlan stabil érték

 

Ez az, amiben ez a megoldás ráver az összes többire. Az ingatlanok bérleti díjai ugyanis mindenképpen követik a piac alakulását – legkésőbb hosszú távon. Az elértéktelenedés veszélye tehát nem áll fenn. A piaci trendek ismeretében több mint valószínűsíthető, hogy az ingatlanja értéknövekedéssel javítani fogja az eredeti befektetése értékét.

 

Persze ezt az értéktöbbletet eladáskor fogja majd tudni érvényesíteni, de hát esetenként a nyugdíj-megtakarítási sémák is egyösszegű kifizetést ígérnek. És hát addig ott van a bérbeadásból származó rendszeres jövedelem, amit akár a biztosítás havi befizetésére is fordíthat.

 

Más szóval ez a lehetőség minimum reálértéken tartja a befektetést, és bár nem teljesen likvid, de hozama mindig van, ami különösen a jelenlegi banki kamatok ismeretében csábító. Hosszú távon sokkal jobban követi az inflációs hatásokat, mert a bérleti díjak az ingatlan értékének a növekedésével együtt szép hozamot biztosítanak.

 

Van tehát olyan, hogy gondtalan, csakugyan passzív bevételi forrás, utánajárás és még többmunka nélkül, ha a bérleti viszony menedzsmentjét kiszervezi a szakértőknek.

 

Plusz egy tipp: vegye fel velünk a kapcsolatot, és máris megtalálta, hosszú távú öngondoskodást lehetővé tevő ingatlan menedzsment céget!

Nincs hozzászólás

Budapesti albérlet, több bérlő: sikerrecept tulajdonosoknak

 Budapest albérlet, több bérlő: sikerrecept tulajdonosoknak

 

A Budapest albérlet (méltán) drága – hiszen sokan a világ minden tájáról szívesen fizetnek azért, hogy megcsodálják fővárosunkat. De Önnek nem kell a piaci ár alá mennie, sőt akár egy picit magasabb árat is kérhet, ha a lakás tágas, és fekvése jó. Hogyan? Coliving! Több bérlőre lesz szüksége, akik között megoszlik a költség. És hogy bőséges legyen a csere, segítségünkkel különleges szolgáltatásokat és egy kis extra hangulatot nyújthat lakóközösségének.

 

A legtrendibb Budapest albérleti forma?

coliving:

Olyan, mint valamelyik trendi sorozatban, amelyben menő nagyvárosi fiatalok, X generációs yuppie-k laknak együtt, és életre szóló történeteket élnek meg közösen. Pedig sok esetben ez már a valóság. A magas albérletárak miatt itthon is jellemző, hogy többen együtt bérelnek lakást, hogy a költséget csökkentsék.

Azonban az utóbbi időkben az erre alkalmas, nagyobb lakások száma is csökkent. Kevesebb az ilyen elérhető árú lakás. Mit tehet Ön, ha rendelkezik egy ilyen célra alkalmas, nagy és szépen felújított lakással, de nehezen talál rá fizetőképes bérlőt?

Az összes érintett fél számára előnyösen járhat el, ha követi tippünket: építsen közösséget!

Lakóközösség-építés a közösségi média korában

Ha már az internet is nagyrészt erről szól, megéri kihasználni a közösségépítősdi jelenlegi divatosságát és csábító előnyeit.

Néhány egyszerű trükkel Ön itthon is megvalósíthatja azt, ami a világ nagyvárosaiban egyre népszerűbb. Némi hozzáadott értékkel, szolgáltatással vonzóbbá teheti lakását, és az ott lakókból közösséget építhet.

Ha követi ezt az új, “coliving” nevű trendet, hosszú távra, és a megoszló költségeknek köszönhetően a legjobb áron adhatja bérbe a lakását, és a baráti közösség tagjainak sem kell fejenként éppen csillagászati összegeket fizetniük.

A „co-living” egy olyan magasabb szintet jelentő lakhatás, amely a bérlői elvásárok mellett a tulajdonosi igényeket is  számos módon szolgálja. A bérlők az extra szolgáltatásokért hajlandóak akár magasabb árat is fizetni.

Mik lehetnek ezek a szolgáltatások? Nem csupán a takarítás, a wifi és egyéb kényelmes megoldások, hanem a közösségi élmény hozzáadott értéke, ami kialakul az együttélés során.

Sok esetben a lehetséges bérlők nehezen találják meg a néha elmagányosító nagyvárosban azokat a társakat, akikkel szívesen élnének együtt. De ha ez meg is valósul, és szerencsésen egymásra találnak, akkor meg nem akad megfelelő elhelyezésű és az elvárt adottságokkal rendelkező lakás.

Egy profi menedzsmentcég azonban segíteni tud Önnek az albérlet közvetítésében, a közösségépítésben, sőt az extra szolgáltatások biztosításában és felügyeletében. Ez ilyen lakásbérlet olyan hosszan futhat, mint a Jóbarátok sorozat  – és ezzel megvalósul minden főbérlő álma: a hosszú távon stabil és magas bevétel.

Miért is jó ez még Önnek, a bérbeadónak?

Bár a magasabb költségei némileg emelik a kockázatát, Ön a magasabb költségek mellett nagyobb bevételre is számíthat. Ugyanakkor számos olyan járulékos előny is keletkezik, amely jelentősen csökkenti ezeket a kockázatokat.

A bérlők tovább maradnak, ha jól érzik magukat, és a közösség kialakulása segíti ezt. Ha esetleg úgy alakul, hogy egy bérlő felmond, a lakás akkor is képes a további üzemelésre, ha Önnek több bérlője van, akikkel közösen hamar megtaláljuk az új lakót. Egy jó közösség elektromágnesként vonzza magához az újabb, jófej lakókat.

Ezen hatások a nagyobb bevétel perspektívája mellett csökkenthetik a bérbeadásra fordított költségeit is egy általánosabb, „sima” bérbeadási formához képest.

Ha érdekesnek találja ezt a bérbeadási lehetőséget, akkor lépjen kapcsolatba velünk a következő linken, és mi segítünk Önnek kihasználni ezt a trendi Budapest albérleti formát!

Nincs hozzászólás

Miben segíti a menedzsmentcég az ingatlanok tulajdonosait?

Jelenleg Magyarországon elterjedt rossz szokás, hogy az ingatlan bérbeadását saját magunk próbáljuk megoldani. Ám a bérbeadás nem mindig olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondoltuk. Az ingatlan bérbeadása jogi és piaci ismereteket igényel. Ezen ismereteket megpróbálhatjuk beszerezni az internetről vagy jogi képviselőnk segítségével, azonban ez nem mindig elégséges.

A menedzsmentcégek több éves tapasztalattal rendelkeznek az ingatlanok bérbeadásának területén. A bérbeadással járó kockázatok csökkentésének köszönhetően külföldön jellemzően csak menedzsmentcégeken keresztül adják ki  a tulajdonosok a lakásaikat.

Az ingatlanra vonatkozó bérleti szerződés

A bérleti szerződés nagyon fontos része bérbeadásnak, hiszen ez fogja szabályozni bérlő és bérbeadó viszonyát a bérleti időtartam alatt. A jól megírt bérleti szerződés sok kellemetlenségtől óvhatja meg a bérbeadót. A jelenlegi magyarországi szabályozás nem teszi kötelezővé az ügyvéd által írt bérleti szerződést, lehetőséget biztosítva a tulajdonosok számára, hogy ezt saját hatáskörben intézzék.

A szerződésben foglalt szabályokon túl a Ptk is szabályozza az ingatlanok bérbeadását még akkor is, ha bérleti szerződésből hiányoznak az erre vonatkozó részletek. A rutinos menedzsmentcégek többéves tapasztalatuknak köszönhetően képesek olyan bérleti szerződések létrehozására, amelyek a törvényi szabályozáson kívül azokra az esetekre is kitérnek, amelyek a bérbeadás során gyakran megvalósulhatnak, de bérbeadók nem mindig gondolnak rájuk előre.

Ha már a bérleti szerződésben rögzíteni tudjuk az ilyen eseteket és a hozzájuk kapcsolódó következményeket, elkerülhetővé vállnak a vitás helyzetek. A bérlő és bérbeadó is előre tudja, hogy mi a teendője, ha kialakul az adott helyzet.

Egy tipp a szerződés kiegészítéséhez

Az ingatlankezelő cégek a lakás átvételekor felmérik annak műszaki állapotát és egyéb paramétereit, és rögzítik ezeket. Miért fontos ez a lépés? Egyrészt mert átfogó képet nyújt a tulajdonosnak a várható javításokról és a karbantartásról. Másrészt rögzíti a jelenlegi állapotot a bérbeadás előtt.

Nagyon fontos, hogy a lakás bérlőnek való átadásakor minden paramétert rögzítsünk a lakás és a benne található bútorok állapotával kapcsolatban is, hogy a bérlővel való későbbi vitás helyzeteket  elkerülhessük.

Ha stressz- és kockázatmentes bérleti viszonyt szeretne, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot az ingatlanja bérbeadása kapcsán!

 

Nincs hozzászólás

Hogyan spórolhat időt és energiát ingatlanja bérbeadásával?

Hogyan spórolhat időt és energiát ingatlanja bérbeadásával?

Az ingatlan bérbeadását kezelő szakember tapasztalata és tudása révén sok problémát vesz észre még azelőtt, hogy ezek komolyabb gondot okoznának. Ilyen merülnek fel már a bérbeadás során is. A lakást ugyanis nem elég megmutatni a bérlőknek.

 

Mi szükséges az ingatlan előnyös bérbeadásához

 

Egy ingatlanok bérbeadásával foglalkozó szakember már a lakás megmutatása előtt kifejti munkája nagy részét. A lakást előkészíti a bérbeadáshoz, szép és rendezett állapotban készíti el a fotókat róla, ezzel is segítve, hogy már a bérlő első benyomása is pozitív legyen.

 

A hozzáértő menedzser pontos leírást készít a lakásról, a házról és a környékről. Felméri az ingatlan műszaki állapotát. Ellenőrzi az aktuális lakáskínálatot. Ezt követően meghatározza az ideális bérleti díjat, majd meghirdeti a lakást a megfelelő helyen. Ezután telefonon egyeztet az érdeklődőkkel, és már telefonon keresztül is végez egy első szűrést.

 

Ez a szelektálás azért is fontos, hogy ne mindenkinek mutassuk meg az ingatlant a saját időnket rabolva, hanem csak olyan potenciális ügyfeleknek, akiknek tényleg megfelelő lehet a lakás. A lakás megmutatása előtt szakember ismét ellenőrzi annak állapotát, hogy az pozitív benyomást keltsen a potenciális bérlőben.

A lakás megmutatása – annak legszebb fényében

A bemutatás során az ügynök nemcsak a lakást mutatja meg az érdeklődőnek, hanem megismeri az érdeklődők igényeit és szükségleteit is. Ez azért fontos, mert ha lakás nem megfelelő a bérlő számára, akkor esetleg már a bérleti idő lejárta előtt el fogja akarni hagyni az ingatlant.

 

Ez komoly problémát jelenthet a tulajdonosnak, mert az előre kalkulált bérleti díjból származó bevétele változni fog, hiszen újra bérlőt kell keresnie, ami újabb költséget jelent majd számára. Kedvezőtlen esetben a tulajdonos nem talál azonnal bérlőt, és a lakás üresen áll, ami szintén veszteséget okoz neki.

 

A bérlő szűrésénél tehát nem csak azt vesszük figyelembe, hogy képes lesz-e fizetni a bérleti díjat és vigyázni fog-e a lakásra, hanem – a tulajdonos érdekében – azt is, hogy a bérlő számára megfelelő lesz-e az adott ingatlan.

Ha ezen feltételek együttesen megvannak, akkor van lehetőségünk egy hosszú távú, mindenki számára megfelelő bérleti szerződést megkötni.

 

Így kezelhetők rugalmasan a változások

 

Mindezek ellenére az is előfordulhat, hogy a bérleti szerződés időtartama alatt a bérlő élethelyzete megváltozik, és ezzel egy időben az igényei is módosulnak. Ilyen lehet például az a helyzet, amikor egy fiatal pár bérelt lakást, és a bérleti időtartam alatt terhes lett a pár hölgy tagja. A bérlők helyigénye tehát megváltozott, és kénytelenek voltak egy nagyobb lakást keresni.

 

Ilyen esetben a menedzsmentcég úgy tud segíteni, hogy újra meghirdeti az adott ingatlant, és bérlőt keres a megüresedő lakásra, ugyanakkor segít a párnak új lakás találni – mindezt úgy, hogy a kialakult helyzet a tulajdonosnak lehetőleg ne hozza a bérleti díj kiesését.

 

Célunk, hogy a tulajdonos érdekeit képviselve, a bérlők igényeit szem előtt tartva olyan megoldásokat találjunk, amelyek mindkét fél elégedettségére szolgálnak. Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha biztonságos körülmények között kívánja lebonyolítani az ingatlan kiadását!

Nincs hozzászólás

3 szempont, ha pénzt akar keresni ingatlanja bérbeadásával

Hogyan szűrjük az ingatlan bérlőit?

Az ingatlan bérbeadásnál nagyon fontos tudnunk, hogy kivel is kötünk szerződést. Mindenekelőtt érdemes olyan bérlőt választanunk, akivel a szimpátia is kialakul, emellett azonban fontos ellenőriznünk azt is, hogy rendelkezik-e megfelelő jövedelemmel a lakás költségeinek kifizetéséhez.

 

Ebben az első lépésben nagyon nagy segítségünre lehet egy ingatlankezelő cég, amely Ön helyett feltárja és objektíven szemléli a tényeket, és azok alapján hozza meg a döntést. Nagyon fontos még, hogy sok mindent megkérdezhetünk leendő bérlőnktől, de vannak olyan dolgok, amiket soha nem szabad megkérdezni, mert sérti a bérlő személyes jogait. Figyeljünk erre oda, nehogy a későbbiekben erre hivatkozva vita alakuljon ki, és valaki sértve érezze magát!

Hogyan kezeljük a havi elszámolásokat?

Az ingatlan bérbeadását kezelő cég segít abban, hogy a közüzemi számlák minden hónapban kifizetésre kerüljenek. Havonta elszámolást készít a bérlőnek, és beszedi tőle a közüzemi díjakat. Folyamatos kapcsolatot tart a közműszolgáltatókkal, és rendszeresen ellenőrzi, hogy ne keletkezzen közüzemi tartozás. Teszi mindezt úgy, hogy a közüzemi szolgáltatók számlái nem mindig fedik a valós fogyasztást, és már ezen a tényezőn is elmozdulhat bérlő és bérbeadó kapcsolata.

 

Sokszor hallok olyan esetről, hogy bár a bérlő minden hónapban fizeti a számlákat, a végén mégis kiderül, hogy tartozás van a szolgáltatóknál. Ez többnyire abból adódik hogy a szolgáltatók vagy becsült számlákat állítanak ki, amik nem a tényleges fogyasztáson, hanem egy becsült értéken alapulnak, vagy az ingatlan bérlője nem a megfelelő időszakban diktálja az óraállásokat, és így a szolgáltató csak becsült számlát tud kiállítani.

 

Ezzel szemben a menedzsmentcég mindig az aktuális óraállások alapján készíti el a bérlők elszámolásait, így csökkentve  a fent említett helyzetek kialakulásának esélyeit. Ez természetesen a bérlőknek is jó, mert minden hónapban csak annyit kell fizetniük, amennyit fogyasztottak.

A karbantartások szakszerű kezelése

A sok ingatlanban sok probléma merül fel. A sikeres menedzsmentcégek ezért külön részleggel rendelkeznek, melyek a javításokat végzik. Ennek köszönhetően, ha problémák merülnek fel, gyorsan el tudják hárítani azokat. Ez is nagyon fontos, mert növeli a bérlői elégedettséget.

 

A másik pozitív hatása az, hogy az ingatlan mindig a lehető legmegfelelőbb javításban részesül. Ez a tényező jelentősen növeli az ingatlan élettártalmát. Ma egyre nehezebb és egyre drágább a megfelelő szerelőt megtalálni. A szerelők kevesen vannak, és túlterheltek, ezért nem szívesen jönnek ki egy kisebb probléma elhárítására. Ha azonban menedzsmentcéget veszünk igénybe, akkor ez a probléma is előre kiküszöbölhető..

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha szakszerűen kívánja megoldani az ingatlanja bérbeadását!