Nincs hozzászólás

Indul az albérlet keresési láz!!!!

Indul az albérlet keresési láz!!!!

 

Mire figyeljünk oda ha felvettek az egyetemre!?

Albérletet keresni érdemes elkezdeni már a felvételi pontszámok kihirdetése előtt, hogy elkerüljük a tömegeket, mert július közepétől már bővül a kínálat,  a tulajdonosok is előre gondolkoznak és ha tudják, hogy meg fog üresedni a lakás augusztusban, akkor azt már előtte meghirdetik.  Ezeknél a lakásoknál  már az is előny, hogy általában már augusztus közepétől, végétől  költözhető még az iskolakezdés előtt el lehet végezni és nem lesz akkora a kapkodás.

Az albérlet kiválasztásánál fontos szempont az ár, főleg a mostani albérletárak mellet, de ne csak ezen szempont alapján válasszunk lakást, mert a később felmerülő extra költségek fejtörést okozhatnak később.

Az ördög a részletekben rejlik …..

Amelyik albérlet olcsó, ott mindig valamilyen kompromisszumot kell kötnünk. Amennyiben ez csak annyi, hogy földszinti a lakás vagy nem olyan jó elhelyezkedésű, akkor nincs gond. Azonban ha az ár azért alacsony, mert a költségek nagyon magasak, akkor már nem kötöttünk jó üzletet.

Fontos tehát tájékozódni, hogy milyen egyéb költségek terhelik a lakás bérlőjét:

-közösköltség

-áram, gáz, víz, távfűtés,stb.

Amennyiben nem szeretnénk meglepődni a szerződés lejártakor, akkor mindig olyan szerződést kössünk, ahol a közüzemi díjak elszámolása a tényleges fogyasztáson alapul minden hónapban, és ne fizessünk átalány díjakat, mert később meglepetés érhet minket.

Sok esetben egy modernebb lakás magasabb bérleti díját kompenzálja a nagyon alacsony fenntartási költség.

A lakásnézésnél érdemes előre felkészülnünk arra az eshetőségre, hogy megtetszik a lakás.

Legyen nálunk elég pénz, hogy le tudjuk foglalózni a lakást ( rendszerint ez  1 havi bérleti díjnak megfelelő összeg)

Ha  meg is tetszik a lakás és szeretnénk lefoglalózni, ne kapkodjunk!

Mindig győződjünk meg, hogy a lakás tényleg a „tulajdonos „ tulajdona.  Kérjünk közüzemi számlákat vagy tulajdoni lapot. A foglalóval kapcsolatban mindig ki kell kötni, hogy beleszámít a bérleti díjba, és határozzuk meg azt is, hogy meddig kell szerződést kötnünk, így tudni fogjuk, hogy a foglaló meddig tartja fent a lakást nekünk. Érthető, hogy a tulajdonos foglaló nélkül nem fogja megtartani nekünk a lakást, de próbáljuk csökkentetni  a kockázatunkat, hogy ne mi legyünk azok, akiket átvernek.

A foglalóról mindig kérjünk átvételi elismervényt!

A szerződésnél figyeljünk arra, hogy milyen időtartamra szól. A határozatlan idejű szerződések csábítóak de sok kockázatot is rejtenek.  Tudjuk, hogy jó lenne a nyári időszakra megúszni a bérleti díj fizetést, de sokszor ez a döntés többe kerül, mintha folyamatosan bérelnénk. A bérbeadóknak nem éri meg egy évnél rövidebb időtávra kiadni a lakást a költségeik miatt. ( festés,  új bérlő keresése, idő amíg nincs kiadva a lakás) A bérlőnek is vannak költségei a váltással. (Magasabb bérleti díj, magasabb kaució, költözés költsége, keresés költsége) Arról nem is beszélve, hogy találunk-e majd megfelelő lakást időben. Ezért érdemes lehet maradni, ha találunk olyan albérletet, ami megfelel az igényeinknek.

Ha kezdünk elveszni a lakáskeresés dzsungelében, kérjük szakértő segítségét!