Nincs hozzászólás

Mire figyeljen, ha a NOK segítségével készül ingatlant venni

Mire figyeljen, ha a NOK segítségével készül ingatlant venni

 

Érdemes figyelni rá: az egyik legújabb lehetőséget Nemzeti Otthonteremtési Közösség kínálja azoknak, akik saját ingatlant szeretnének birtokolni. Mennyiben lehetséges ez a NOK segítségével kockázatmentesen és záros időn belül?

 

Mivel a CNOK elsőként szervezhet közösséget a lakásvásárlásra, és vezetőjének nyilatkozata alapján 2017. május 15-én beindult az első közösség létrehozása is, mérlegre tettem közösségi vásárlás menetére vonatkozó információkat, amiket itt belinkeltem  tájékoztatásul.

 

Ingatlan vásárlása a NOK-kal: prók és kontrák

 

Célom, hogy kiderítsem ennek az ingatlan vásárlására felajánlott konstrukciónak az abszolút előnyét más vásárlási formákkal szemben, amelyekkel versenyez.

 

Először is érdemes leszögezni: lesznek majd olyanok, akik nagyon jól (nagyon jól!) járnak majd vele. A Nemzeti Otthonteremtési Közösség két fő előnye, amit egyéb megoldásoknak nehéz leköröznie:

 

·         az állam jelentősen támogatja az általunk félretett összeget, és a futamidőtől függően nagyobb összeget kapunk a végén, mint akkor, ha mi tennénk félre a pénzt;

·         nagyobb önrész nélkül juthatunk finanszírozáshoz.

 

A fő kérdés számomra az, hogy Ön, kedves Olvasóm, köztük lesz-e vajon – vagy esetleg bosszankodva kell figyelnie a Másokat ért szerencsét? Mint az életben általában mindenben, itt is vannak ugyanis egyes kockázatok és negatívumok, amiket a kétségtelen előnyök mellett szintén érdemes figyelembe venni, mielőtt döntenénk.

 

Milyen árnyoldalakra érdemes figyelni a NOK-nál?

 

Hadd játsszam kicsit az „ördög ügyvédje” hálátlan szerepét, és hozzak itt fel néhány lehetséges ellenvetést is. Annak eldöntését, hogy ezek próbáját vajon kiállja-e a NOK által a lakásproblémára kínált válasz, teljes egészében az Olvasómra bízom, hiszen a helyes döntés mindenkor az egyedi körülményektől függ.

 

Vegyük hát (szándékosan) pesszimistán a legrosszabb esetet!

 

Mivel a futamidő, amivel ez a konstrukció indítható, legalább 120 hónapos, lehet hogy Ön csak a lejáratkor, 10 év múlva fog tudni ingatlant venni. Garantált az, hogy „egyszer majd” vásárolni fog, de ha peches, akkor egy évtizeden át fizetnie kell a részleteket havonta.

 

Ennyi idő alatt sok minden változhat. Ha Ön havonta fizet, de nem sorsolják ki, akkor az igazság az, hogy ki van téve az ingatlanárak változásának. Lehetséges, hogy azért a pénzért, amiért a szerencsések most nagyobb (szebb, jobb stb.) lakást vásárolnak, Ön esetleg kisebb, alacsonyabb értékű lakáshoz fog tudni hozzájutni azonos befizetés mellett.

 

Hiszen az NOK csupán egy lehetséges finanszírozási forma a vásárlásra, és egyelőre nem épít saját lakásokat. Más szóval Ön a közösség tagjaként az ingatlant ugyanúgy a maga saját logikája, törvényei szerint működő piacról veszi meg, és lehet, hogy ez kedvezőtlenül alakul az Ön számára.

 

Ki tudja, hogy ez az öntörvényű piac hogyan változott, mire Önt sorsolják ki? Évek óta gyűjtögetett, félretett pénzéből fog-e tudni lakást vásárolni? Ezt a kérdést is érdemes megfontolni, ha abban a hipotetikus esetben, ha a legsötétebb forgatókönyvet vesszük alapul.

 

Amit az elmúlt 2 év történései előrevetítenek

 

2015-ben egy új építésű, 30 négyzetméteres lakás ára 11–12 millió Ft körül volt, vagyis

400 000 Ft volt 1 négyzetméter ára. Ma ugyanezért a lakásért már 16–19 millió Ft közötti összeget kellene fizetnie a megnövekedett építési költségek miatt.

 

Ezek a kilengések, amelyek az ingatlanok vásárlói számára inkább kedvezőtlen irányba alakulnak, természetesen a lakás-takarékpéntári konstrukció esetén is ugyanúgy fennállnak. De ez utóbbi esetben Ön dönti el szabadon, hogy mikor vásárolja meg az ingatlant, vagy mire használja fel a megtakarított összeget – ami hatalmas különbséget jelent, és egy vesztésre álló helyzet esetén is megmenti a menthetőt a gyakorlatban.

 

Valamit valamiért: ez így természetes. A NOK esetében a vitathatatlan előnyökért cserében vállalni kell, hogy a sorsolás dönt Ön helyett: az ingatlant egy éven belül mindenképpen meg kell vennie.

 

Előfordulhat, hogy várnia kell a beköltözéssel

 

Végül még egy szempont, ami zavaró lehet – vagy sem, az Ön igényeitől, elvárásaitól függően.

 

A NOK esetében a befizetett összeg kizárólag új ingatlan vásárlására fordítható. Ha a jelenlegi piaci tendenciák folytatódnak (ami persze sosem egészen biztos), vagyis nem áll készen a megfelelő számú új lakás, mert az új lakások többségét már az asztalról eladják, akkor a sorsolás után Önnek akár arra is várnia kellhet több-kevesebb időt, hogy beköltözzön, miközben a részleteket továbbra is fizetnie kell.

 

Összefoglalva az elmondottakat, ha Ön rendelkezik némi induló tőkével, akkor nem feltétlenül javaslom a NOK-féle vásárlási formát. Ha úgy gondolja, hogy ez a konstrukció nem Önnek való, akkor várhat még egy keveset addig, amíg az önrészéhez szükséges összeg felgyűl, és más finanszírozási formákkal is megoldhatja majd akkor a vásárlást.

 

Ha tanácsadásra van szüksége, bizalommal fordulhat hozzám a lakás finanszírozása, kiválasztása és az ingatlan vásárlása terén!